Ako sa vyrába kaviár?
Kaviár, považovaný za jeden zo symbolov Ruska, sa stotožňuje s luxusným produktom so širokým spektrom kulinárskeho aj kozmetického využitia. Ako sa vyrába kaviár? Odpoveď na túto otázku nás môže vrátiť do 12. storočia, kedy sa kaviár prvýkrát objavil v jedálnom lístku vytvorenom pre kremeľských vládcov.
Červený, čierny, nórsky, prípadne biely či zlatý – ako sa vyrába kaviár a z čoho sa vyrába?
Z čoho sa vyrába kaviár? Základom výroby kaviáru sú čerstvé, zrelé ikry z rýb z čeľade jeseterovitých, lososovitých alebo tresčích. Najpopulárnejší druh kaviáru, nazývaný ruský alebo čierny, sa vyrába z jeseterovitých rýb.
Zrelé ikry možno získať od samíc príslušných druhov rýb, najčastejšie veľkých a niekoľkoročných. Ikry sa potom preosejú cez špeciálne sito a následne sa primerane nasolia. A tu stojí za zmienku, že najvyberanejší kaviár nemôže prekročiť 5% obsah soli.
Ide o veľmi chúlostivý proces, ktorý môžu vykonávať len skúsení pracovníci. Tí najskúsenejší vykonávajú túto činnosť asi tucet rokov, kým sa stanú zručnými.
Chov, získavanie rýb a napokon celý proces zdĺhavej a zdĺhavej výroby tvoria cenu tejto luxusnej pochúťky a symbolu Ruska.
Ako sa vyrába kaviár, taký známy a oceňovaný po celom svete?
Ide o proces, pri ktorom treba dbať okrem primeraného nasolenia ikry aj na správne odvodnenie. Až potom môže byť pochúťka zabalená do plechoviek, dóz a dokonca aj sudov.
Ideálny, najušľachtilejší a najlepšie pripravený kaviár by mal mať hladkú konzistenciu a nezlepené zrniečka. Odstránené veko nesmie mať nalepené žiadne zrnká a musí byť úplne čisté.
A hoci sa predpokladá, že sa z vás od prvého ochutnania nevyhnutne nestane milovník kaviáru, ochutnať a pochutnať si môže každý. Luxusné každodenné doplnky sú dostupné pre každého – stojí za to si ich zapamätať a… používať.
Kaviár sa stal veľmi populárnym, preto je jeho cena stále dostupnejšia. Dnes si prakticky v každom väčšom obchode s potravinami môžete kúpiť konzervu lahodného ikry, pohodlne sa doma usadiť a vychutnať si jeho originálnu chuť.
Zanechať komentár