Móda pre medené nádoby
Každá oblasť nášho života podlieha trendom. Módu vidíme všade, aj v kuchyni, trendom sú rôzne druhy hrncov, pohárov a tanierov a napokon medené nádoby. Môže sa to týkať vzorov na ich povrchu, ako aj materiálov, z ktorých sú vyrobené.
Hoci každý materiál má iné vlastnosti a vlastnosti, medený riad je v súčasnosti čoraz obľúbenejší. A nedeje sa to náhodou. Tento trend vychádza z pozorovaní v staroveku a netýka sa len vzhľadu medených nádob. Najdôležitejšiu úlohu zohrávajú ich úžasné vlastnosti. Medený riad využívajú všetci, ktorí chcú byť na vrchole, ale predovšetkým tí, ktorí sa o svoje zdravie starajú jednoduchými metódami, ktoré prinášajú skvelé výsledky.
Medené nádoby – naozaj pomáhajú?
To, že meď je dôležitá pre ľudský organizmus, je známe už v staroveku, čo nájdeme na ajurvédskych papyroch. Moderní vedci navyše vykonali množstvo štúdií, ktoré tieto pozorovania potvrdili. Ukázalo sa, že starí ľudia mali pravdu – meď je veľmi dôležitým prvkom pre naše zdravie. Hoci ho v sebe máme malé množstvo, podieľa sa na mnohých procesoch, ktoré podporujú naše fungovanie. Medzi inými:
podporuje metabolizmus,
podporuje koncentráciu,
bojuje s anémiou a anémiou a podporuje obehový systém,
zlepšuje funkciu štítnej žľazy,
spoluvytvára enzýmy, ktoré transportujú kyslík do tkanív.
Nesprávna hladina medi sa prejavuje aj opuchmi, nevoľnosťou, bolesťami brucha a svalov. Medený riad pomáha doplniť jeho nedostatok. Ako je to možné? Častice prvkov, ktoré tvoria riad, prenikajú do jeho obsahu a ovplyvňujú kvalitu jedla a nápojov. Zdravotné vlastnosti medi absorbuje všetko, čo sa v takýchto hrncoch a šálkach nachádza, a preto ich používanie môže zlepšiť stav nášho tela.
Medený riad poskytuje lepšiu kvalitu života
Účinok medi spomínaný v predchádzajúcom odseku nie je jediný. Má aj mnoho ďalších vlastností, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a život človeka. Metabolická podpora je badateľná vďaka správnemu fungovaniu čriev. Regulácia bakteriálnej flóry je však len jedným z prvkov ovplyvnených meďou.
Pomáha tiež v odstránenie baktérií a húb z tela a má tiež protizápalové vlastnosti. Telo tak oslobodia od všetkých škodlivých látok, ktoré ho znečisťujú. Pre človeka to znamená výrazné zlepšenie kvality života, pretože vyčistené telo nespotrebuje energiu na boj s toxínmi. Preto máme väčšiu silu a ochotu konať, nepociťujeme nadmernú únavu a cítime sa šťastnejší. Medený riad je dobrou voľbou aj pre ľudí, ktorí chcú zhodiť pár kíl navyše.
Rýchlejšie trávenie
Telo bez znečistenia rýchlejšie spaľuje kalórie a regulovaná peristaltika čriev podporuje trávenie. Tento účinok medi môže priniesť obrovské výhody telu a duchu. Účinky sú navyše umocnené vplyvom na činnosť štítnej žľazy, ktorá je zodpovedná za hladinu hormónov, a tie môžu mať na nás veľmi silný vplyv.
Ich primerané množstvo je preto mimoriadne dôležité. Choroby štítnej žľazy ovplyvňujú nielen našu náladu, ale predovšetkým ovplyvňujú fungovanie pankreasu, pečene, obličiek a dokonca aj nervového systému. Preto je starostlivosť o tento orgán taká dôležitá a medené cievy v tom pomáhajú.
Lepšia kvalita vody z medených nádob
Medené nádoby prenášajú svoje vlastnosti do každého pokrmu, ktorý v nich pripravujeme a podávame, no najpriaznivejšie pôsobí na vodu. Voda je hlavným stavebným kameňom ľudského tela. Tvorí približne 55 – 60 % telesnej hmotnosti dospelého človeka a v prípade detí je jeho podiel ešte väčší. Preto je také dôležité zostať správne hydratovaný.
Rovnako dôležité ako množstvo vody je aj jej kvalita. Voda z vodovodu nie je jedovatá, no často ani úplne bez škodlivých látok. Je dobré to filtrovať. A ako na to? Spôsobov je veľa. V obchodoch nájdete množstvo filtračných nádob. Či sú účinné, závisí od zloženia vody a typu filtra.
Varenie bez baktérií
Najlepší spôsob čistenia vody sú medené nádoby. Na zlepšenie kvality tekutiny nie je potrebné používať žiadne ďalšie zariadenia ani zložité procesy. Jediné, čo musíte urobiť, je naliať vodu do medenej nádoby.
Antibakteriálne vlastnosti prvku začnú ovplyvňovať obsah hrnca alebo šálky po niekoľkých hodinách, počas ktorých si môžeme robiť, čo chceme. Predĺženie tohto času vode neuškodí. Okrem odstránenia baktérií a iných mikroorganizmov prechádza voda stojaca v medenej nádobe procesom ionizácie. To znamená, že je zdravší a lepšie sa vstrebáva, takže jeho pitie je efektívnejšie.
Varenie v medených nádobách
Nemusíte tvrdo pracovať, aby ste dosiahli skvelé výsledky, ktoré prináša použitie medeného riadu. Varenie v nich si nevyžaduje špeciálne zručnosti ani dodatočné činnosti či vybavenie. Príprava jedál je rovnaká ako vždy, len kvalitnejšia. A prejavuje sa to nielen zdravotnými vlastnosťami. V prvom rade je varenie v medenom riade ovplyvnené tým, že meď je výborným vodičom tepla. Medené hrnce sa rýchlo zahrievajú a tento proces nastáva rovnomerne po celom povrchu riadu.
Viditeľný účinok týchto vlastností je, že celý pokrm sa varí rovnakým tempom a je menej pravdepodobné, že sa prilepí. A zrejme každý kuchár, profesionál či amatér, pozná tieto problémy – niektorá zelenina sa prevarila, niektorá ešte nie je hotová alebo sa jedlo pripáli v dôsledku asi desiatky sekúnd nepozornosti.
Skutočné príchute jedla
Vďaka medeným hrncom sa takýmto situáciám vyhnete, varenie sa tak stane príjemnejším a jednoduchším a všetky jedlá budú chutiť lahodne. Pri používaní medeného riadu však musíte byť opatrní. Skladovať v nich jedlo nie je najlepší nápad.
Meď môže po dlhodobom kontakte s niektorými prísadami korodovať, čo má za následok vznik patiny. Táto látka je škodlivá a preto sa jej treba vyhýbať. Po varení v medených nádobách je lepšie dať zvyšné jedlo do iných nádob.
Medený riad pre milovníkov estetiky
Zdraviu prospešné vlastnosti sú najdôležitejším dôvodom, prečo začala móda medených nádob. V dobe všadeprítomných konzervantov a škodlivých „zlepšovákov“ hľadáme spôsoby, ako prečistiť potraviny a zabrániť negatívnym vplyvom na náš organizmus. A medené hrnce sú v tomto procese výbornou podporou. Nie všetci sú však presvedčení.
Je veľa ľudí, pre ktorých je vzhľad jedál rovnako dôležitý ako vplyv na zdravie a jednoduchosť prípravy pokrmov. Pre týchto ľudí aj medené nádoby sú produkty hodné pozornosti. Tento prvok má jedinečnú farbu, medzi ružovou, zlatou a hnedou. Vďaka nemu hrnce, misky a hrnčeky získavajú mimoriadny lesk a pôsobia veľmi esteticky.
Dôležitý je aj dizajn
Na pultoch známych kuchárov sa často objavujú práve kvôli svojmu vzhľadu. Vyzerajú skvele na nahrávkach a fotografiách v televízii a sociálnych sieťach. A aby tomu tak bolo, nemusia slúžiť len na obdiv. Vzhľadom na to, že meď zabraňuje spáleniu a lepeniu, takýto riad sa ľahko umýva. Povrch jednoducho vyčistíte klasickým prostriedkom na umývanie riadu, prinavrátite mu nádherný vzhľad a bezchybný lesk.
Ani časté varenie nespôsobí šmuhy a škvrny, ak sa o medený riad správne staráte. Medený riad je skvelý aj pre ľudí, ktorým často niečo vypadne. Sú odolné voči nárazom a oderom, takže aj v takejto situácii zostanú krásne a nádherné.
Prečo sú medené riady skvelým tipom na darček?
Keď niekoho obdarujeme, chceme ukázať, že je pre nás výnimočný. Snažíme sa teda, aby to, čo kupujeme, bolo užitočné a vyhovovalo vkusu obdarovaného. Medené nádoby budú spĺňať tieto podmienky takmer vždy. Veď vareniu sa venujeme takmer všetci, aj keď len pre domácu potrebu, nenavaríme si len tak z hocičoho. Medené hrnce sú dobrým riešením pre každého.
A čo ich vzhľad?
Či sa niekomu páčia, je individuálna záležitosť. Obrovská šanca na to je však vďaka tomu, že tieto jedlá majú krásny lesklý povrch a často aj nádherné ozdoby. Sada medených hrncov je veľkolepý a jedinečný darček y. Skvele poslúži v každej kuchyni.
Keď niekomu kupujeme darček, ktorý sa stará o jeho zdravie, zdôrazňujeme, aký dôležitý je pre nás tento človek. Z tohto dôvodu je medený džbán veľmi dobrou voľbou. Vyzerá skvele na kuchynskej linke a voda, ktorú z nej pijete, je zdravšia. Svojim blízkym tak darujete niečo, čo je nielen módne a krásne, ale aj zdravé a užitočné. Medený riad je darček, ktorý určite neskončí zabudnutý v kúte a poskytne množstvo výhod.
Zanechať komentár