Nealkoholická whisky
Už sme si zvykli na nealkoholické pivá, ktorých výber je na trhu obrovský. Nealkoholické vína sa pomaly objavujú v našich predajniach a v ničom nezaostávajú za klasickými nápojmi tohto typu. Teraz je čas na 0% whisky. Čo je nealkoholická whisky – niečo nové vo svete 0% nápojov?
Nealkoholická whisky – kuriozita alebo nová kvalita
V minulosti bol 0% alkohol považovaný za chuťovo menejcenný a výber z núdze. V súčasnosti sa však ich kvalita výrazne zvýšila a na trh sa dostávajú novšie druhy a značky 0% alkoholu. Jednou z noviniek, ktorá vzbudzuje záujem fajnšmekrov a degustátorov, je nealkoholická whisky.
V súčasnosti najpopulárnejšia 0% whisky pochádza zo Španielska, tam vyrábaný „likér“ je najbežnejšou alternatívou tradičného jantárového alkoholu. Odborníci na Whissin ho považujú za zaujímavú chuť a veľmi dobre sa hodí k typickým ingredienciám tradičných nápojov.
Ako sa vyrába whisky 0%
Skutočné „nealkoholické whisky“ sa však vyrábajú v Škótsku. Vznikol tam samostatný liehovar vyrábajúci vysokokvalitné produkty prezrádzajúce výrobný proces. Ukázalo sa, že je to veľmi komplikované a zložité. Príkladom je liehovar Glenrothes. Na vytvorenie svojej verzie nealkoholickej whisky používa štrnásť rôznych botanických extraktov, ako je kajenské korenie, listy čiernych ríbezlí, kafir, harmanček, verbena, bobkový list, jablká a ibištek, ktoré pochádzajú z miestnych zdrojov.
Proces výroby nealkoholickej whisky zvyčajne zahŕňa podobné kroky. Ide o destiláciu ingrediencií, zrenie v dubových sudoch a extrakciu charakteristickej chuti a vône. Pozornosť pri výrobe zabezpečuje, že produkty si zachovávajú chuť a zážitok spojený s tradičnou whisky.
Ako chutí nealkoholická whisky?
Na trhu je dostupných množstvo nealkoholických whisky a ich kvalita stúpa. Niektoré pálenice vyrábajú dokonca 0% jantárový likér v luxusnej kvalite. Najpopulárnejšie a dostupné aj v baroch sú už spomínaný Wissin, Lyre’s American Malt, Lyre’s Highland Malt, Gnista Barreled Oak a mnohé ďalšie.
Wissin je ľahký a sladký, no americké produkty ho majú o niečo viac rafinovaná chuť.
Chuťové tóny, ako je bohatá aróma vanilky a pražených orechov, sú charakteristické pre bourbon. Dodávajú tomuto nápoju hĺbku a sladkosť. Bylinné akcenty mu dodávajú jedinečný charakter a spájajú tradičné chute s modernými chuťami.
Hladký a dlhý záver znamená, že chuť tohto nealkoholického bourbonu zostáva v ústach dlhší čas, čo umožňuje plnohodnotný chuťový zážitok. Jemne korenistá chuť mu dodáva trochu pikantnosti, ktorá je typická pre bourbon. Švédska Gnista má zaujímavú, dymovú vôňu.
Čo sa týka chuti, veľa závisí od výrobcu. Mnohé z nich vynakladajú osobitné úsilie, aby zabezpečili, že nealkoholická whisky uvedená na trh, inovatívna a vzbudzujúca rovnaký záujem ako kontroverziu a odpor, upútala pozornosť. fajnšmekri a gurmánov.
Zanechať komentár