Nealkoholická whisky
zdroj: pixabay.com

Už sme si zvykli na nealkoholické pivá, ktorých výber je na trhu obrovský. Nealkoholické vína sa pomaly objavujú v našich predajniach a v ničom nezaostávajú za klasickými nápojmi tohto typu. Teraz je čas na 0% whisky. Čo je nealkoholická whisky – niečo nové vo svete 0% nápojov?

Nealkoholická whisky – kuriozita alebo nová kvalita

V minulosti bol 0% alkohol považovaný za chuťovo menejcenný a výber z núdze. V súčasnosti sa však ich kvalita výrazne zvýšila a na trh sa dostávajú novšie druhy a značky 0% alkoholu. Jednou z noviniek, ktorá vzbudzuje záujem fajnšmekrov a degustátorov, je nealkoholická whisky.

Nealkoholický koktail whisky 2
zdroj: pixabay.com

V súčasnosti najpopulárnejšia 0% whisky pochádza zo Španielska, tam vyrábaný „likér“ je najbežnejšou alternatívou tradičného jantárového alkoholu. Odborníci na Whissin ho považujú za zaujímavú chuť a veľmi dobre sa hodí k typickým ingredienciám tradičných nápojov.

Ako sa vyrába whisky 0%

Skutočné „nealkoholické whisky“ sa však vyrábajú v Škótsku. Vznikol tam samostatný liehovar vyrábajúci vysokokvalitné produkty prezrádzajúce výrobný proces. Ukázalo sa, že je to veľmi komplikované a zložité. Príkladom je liehovar Glenrothes. Na vytvorenie svojej verzie nealkoholickej whisky používa štrnásť rôznych botanických extraktov, ako je kajenské korenie, listy čiernych ríbezlí, kafir, harmanček, verbena, bobkový list, jablká a ibištek, ktoré pochádzajú z miestnych zdrojov.

Proces výroby nealkoholickej whisky zvyčajne zahŕňa podobné kroky. Ide o destiláciu ingrediencií, zrenie v dubových sudoch a extrakciu charakteristickej chuti a vône. Pozornosť pri výrobe zabezpečuje, že produkty si zachovávajú chuť a zážitok spojený s tradičnou whisky.

Ako chutí nealkoholická whisky?

Nealkoholický koktail whisky 1
zdroj: pixabay.com

Na trhu je dostupných množstvo nealkoholických whisky a ich kvalita stúpa. Niektoré pálenice vyrábajú dokonca 0% jantárový likér v luxusnej kvalite. Najpopulárnejšie a dostupné aj v baroch sú už spomínaný Wissin, Lyre’s American Malt, Lyre’s Highland Malt, Gnista Barreled Oak a mnohé ďalšie.

Wissin je ľahký a sladký, no americké produkty ho majú o niečo viac rafinovaná chuť

Chuťové tóny, ako je bohatá aróma vanilky a pražených orechov, sú charakteristické pre bourbon. Dodávajú tomuto nápoju hĺbku a sladkosť. Bylinné akcenty mu dodávajú jedinečný charakter a spájajú tradičné chute s modernými chuťami.

Hladký a dlhý záver znamená, že chuť tohto nealkoholického bourbonu zostáva v ústach dlhší čas, čo umožňuje plnohodnotný chuťový zážitok. Jemne korenistá chuť mu dodáva trochu pikantnosti, ktorá je typická pre bourbon. Švédska Gnista má zaujímavú, dymovú vôňu.

Nealkoholická whisky 1
zdroj: pixabay.com

Čo sa týka chuti, veľa závisí od výrobcu. Mnohé z nich vynakladajú osobitné úsilie, aby zabezpečili, že nealkoholická whisky uvedená na trh, inovatívna a vzbudzujúca rovnaký záujem ako kontroverziu a odpor, upútala pozornosť. fajnšmekri a gurmánov.